Meitä markkinoijia on varustettu varsin monella erilaisella taustalla. On suoraan koulunpenkiltä tulleita, korporaatioissa meritoituneita osaajia, toimistoväkeä sekä pienemmissä yrityksissä markkinointia hihat ylös käärittyinä tekeviä. Jokaisella meistä on se oma tulokulma siihen miten markkinointia kannattaisi tehdä ja toteuttaa. Ja niin pitääkin, ei markkinoinnin tekemisessä ole yhtä totuutta tai tietä mitä pitkin kulkea. 

Mitä itse haluaisin muuttaa, on se, miten me markkinoinnista ja mainonnasta puhutaan. Unohdettaisiin hetkeksi oman yrityksen agenda ja nähtäisiin kokonaisuuksia, ei vain osatotuuksia omasta vinkkelistä katsottuna.

Talouselämän artikkeli markkinoinnin budjetin ohjaamisesta osui silmääni kollektiivin FB-syötteestä. Lyhyesti ja tiivistettynä (ehkä hieman karrikoiden) kirjoittajan mielipiteenä oli tehdä taantumassa taktista mainontaa pitkän tähtäimen tekemisen sijaan. Toki taktiset kampanjat voivat tässä hetkessä toimia arvoltaan alhaisissa hyödykkeissä, vaikkapa Dagsmark koiranruoka -20% kampanjat toimii varmasti. Mutta jos katsotaan isoa kuvaa korkojen nousun, inflaation syömän kulutusinnon ja yleisen negatiivisen maailmantilanteen vuoksi niin ei siinä paljon taktiset ale-kampanjat auta. 

Se on aivan sama laitatko autokaupassa, isoissa kotitalouksien remonteissa tai vaikka talopakettimyynnissä ale-kampanjat käyntiin jos kuluttajien maksamien luottojen todelliset vuosikorot huitelevat kohta kymmenessä prosentissa ja asuntolainoissa mennään kohta nelosella alkavissa luvuissa.

Tilanne taloudessa ja suomalaisissa yrityksissä on nyt kuitenkin tosi kakofoninen, toiset takoo fyrkkaa ja toiset taas ovat 90-luvun laman jälkeen tukalimmassa tilanteessa.

Mun taustat on pk-sektorin yritysten markkinoinnissa, jossa tehdään aivan liikaa taktista ja mietitään aivan liian vähän strategiaa ja suunnitelmallisuutta. Jos myynti ei nyt vedä, on paras aika kehittää omaa toimintaa, suunnitella ja muuttua. Yhdistäkää taktiset, lyhyen tähtäimen myyntikampanjat suunnitelmalliseen pitkän tähtäimen tekemiseen, joka on sidottuna yrityksen strategiaan.

Jos itse olisin pk-sektorin yrityksen markkinointijohtajan saappaissa, katsoisin mitä myynnin & markkinoinnin prosesseja voidaan yrityksessä tehostaa (säästöt), mitä pitkän aikavälin assetteja (brändi, tuotteet & palveluprosessit, webbi, SEO) voidaan vahvistaa (tulevaisuuden tulokset) ja viedä näitä eteenpäin samalla kun tehdään taktista. Oletuksena siis, että ette jo ehtineet koronatuilla tekemään konsulttien pusseista paksumpia ja intoa kehittämiselle vielä riittää.

Foppan toimarin kanssa siis samaa mieltä siinä, että markkinointibudusta ei pidä leikata, itse en vaan kaikkia rahojani laittaisi välttämättä taktiseen tekemiseen ja ohjaisin osan koko kakusta tulevaisuuden tuloksen tekemiseen.

Kirjoittaja Riku Seppälä on tehnyt markkinointia ja mainontaa vuodesta 2006. Riku toimii tällä hetkellä perustamansa digitoimiston hallituksen puheenjohtaja ja digital advisorina.

Oma tekstisi MarkkinointiKollektiivin Kipinävuoro-blogiin? Lue lisää ja jaa rohkeasti oma tekstisi.

Julkaistu 
30.1.2023
Blogit
 -kategoriassa

Lisää 

Blogit

 -kategoriasta

Katso kaikki

Tilaa uutiskirje ja saat tiedon tapahtumista, koulutuksista ja markkinoinnin työpaikoista ensimmäisten joukossa!

No spam ever. Read our Privacy Policy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.